Att börja tävla i tennis!

Om du som spelare eller förälder har funderingar eller frågor om när det är dags att börja tävla eller vilka tävlingar som är aktuella så kan du alltid rådfråga klubbens tränare.

För barn är SO TOUREN  och LÖRDAGSLIGAN en bra introduktion.

Nästa steg är att vara med i något av klubbens SERIELAG och spela mot andra klubbar tillsammans med sina kompisar. Den finns klasser från 10 år och uppåt ända tills senior och veteran. MTK deltar varje år med flera serielag i Västserien. Inomhusserien spelas på hösten/vintern och uteserien spelas på våren.

Nästa steg är anmäla sig till någon sanktionerad tävling. Första tävlingen brukar vara en tävling som klubben arrangerar, som tex Lambi Cup och Norlanders Cup, därefter kan man anmäla sig till en tävling i närliggande ort. Men det arrangeras massor av tävlingar för barn och ungdomar runt om i hela Sverige.

Sedan finns det de klassiska tävlingarna: RM (regionsmästerskapen) och Next Generation Cup (före detta Kalle Anka Cup) som man alltid bör ställa upp i.

I 10 års klasser i sanktionerade tävlingar/cuper används alltid maxibollen.

Vid tävlingar 11 år och yngre är det alltid poolspel.

I ålderspannet 12-13 år spelas alltid klasserna med ABC klasser. ABC klasserna är nivåindelade enligt följande:

• A - För tävlingsvana spelare med stor skicklighet.
  • B - För tävlingsvana spelare.
  • C - För tävlingsovana spelare.

Vid 14 års ålder och uppåt är det ofta frilottning. Dvs spelare placeras in i lottningsträd med förstaomgångar, andraomgångar tills man kan kommer till semi och tills slutligen två spelare möts i final. Vid 14 års ålder får man rankingpoäng. Men tävlingsformaten kan variera och det kan även i dessa åldrar annorndnas tävlingar med poolspel och tävlingar i kat. 4 barn, ungdom/motion.

För att kunna anmäla dig och delta i en sanktionerad tävling måste man först registera sig på Tävling Online och skaffa sig en tävlingslicens. Den är gratis för barn upp till 12 år. Licensen innehåller även en försäkring som gäller för både träning och tävling. Licensen är även gratis för vuxna som vill delta i motionstävlingar kategori 4.

Har du några frågor om tävlingar eller hur man anmäler sig så tveka inte att prata med din tränare. MTK har som mål att fler ska börja tävlingspela.

Och tänk på: man behöver inte anmäla sig till en tävling för att kunna spela match. Man kan spela match mot en kompis, sin förälder eller vem det än är. Bara boka en bana och spela!

Och seriespel kan man spela hela livet ända upp till veterannivå. Tennis är just det - en sport för livet - hela livet!

Uppdaterad: 08 MAJ 2018 21:06

Vill du få något publicerat på hemsidan, så får du mer än gärna skicka ett mail till This is a mailto link. /MTK´s hemsidesansvarig Magnus Olsson

Har du varit med i en tennistävling? Då får du gärna skicka bild och text till resultat@tennisklubben, så försöker vi sammanställa och skicka det till Mariestads Tidningen.

Tel: 0501- 70686