Hoppa till sidans innehåll

Att börja tävla i tennis!


Om du som spelare eller förälder har funderingar eller frågor om när det är dags att börja tävla eller vilka tävlingar som är aktuella så kan du alltid rådfråga klubbens tränare.

För barn som vill börja tävla så är SO TOUREN  och LÖRDAGSLIGAN en jättebra introduktion.

Nästa steg är att vara med i något av klubbens SERIELAG och spela mot andra klubbar tillsammans med sina kompisar. Den finns klasser från 10 år och uppåt ända tills senior och veteran. MTK deltar varje år med flera serielag i Västserien. Inomhusserien spelas på hösten/vintern och uteserien spelas på våren.

Därefter är det dags att  anmäla sig till någon sanktionerad tävling. Första tävlingen brukar vara en tävling som klubben arrangerar, som tex Lambi Cup eller Ica Oxen Cup, därefter kan man anmäla sig till en tävling i närliggande ort. Men det arrangeras massor av tävlingar för barn och ungdomar runt om i hela Sverige. I regionen arrangeras även de klassiska tävlingarna: RM (regionsmästerskapen) och Next Generation Cup (före detta Kalle Anka Cup).

I 10 års-klasser i tävlingar/cuper används alltid maxibollen.

I 11 års-klasser och yngre är det alltid poolspel även om det kan vara poolspel även i äldre åldersklasser. I Lambi Cup som arrangeras på hemmaplan har vi poolspel i alla klasser.

I ålderspannet 12-13 år spelas alltid klasserna med ABC klasser. ABC klasserna är nivåindelade enligt följande:

  • A - För tävlingsvana spelare med stor skicklighet.
  • B - För tävlingsvana spelare.
  • C - För tävlingsovana spelare.

Vid 14 års ålder och uppåt är det ofta frilottning. Dvs spelare placeras in i lottningsträd med förstaomgångar, andraomgångar tills man kan kommer till semi och tills slutligen två spelare möts i final. Vid 14 års ålder får man rankingpoäng. Men tävlingsformaten kan variera.

För att kunna anmäla dig och delta i en sanktionerad tävling måste man först registera sig på Tävling Online och skaffa sig en tävlingslicens. Den är gratis för barn upp till 12 år. Licensen innehåller även en försäkring som gäller för både träning och tävling. Licensen är även gratis för vuxna som vill delta i motionstävlingar kategori 4. Läs mer om tävlingslicensen på Svenska Tennisförbundets hemsida.

Har du några frågor om tävlingar eller hur man anmäler sig så tveka inte att prata med din tränare. MTK har som mål att fler ska börja tävlingspela.

Och tänk på: man behöver inte anmäla sig till en tävling för att kunna spela match. Man kan spela match mot en kompis, sin förälder eller vem det än är. Bara boka en bana och spela!

Och seriespel kan man spela hela livet ända upp till veterannivå. Tennis är just det - en sport för livet - hela livet!

Uppdaterad: 08 MAJ 2018 21:06 Skribent: Magnus Olsson
E-post: Adressen Gömd

tävlingonline

svenska tennisförbundet

sisu


Gå med i MTK´s facebookgrupp

facebook


Vill du få något publicerat på hemsidan eller har synpunkter på hemsidan så får du mer än gärna skicka ett mail till This is a mailto link. /MTK´s hemsidesansvarig Magnus Olsson


Har du varit med i en tennistävling? Då får du gärna skicka bild och text till resultat@tennisklubben, så försöker vi sammanställa och skicka det till Mariestads Tidningen samt lägger upp info här på hemisidan.


 

Postadress:
Mariestads TK - Tennis
Johannesbergsgatan 21
54233 Mariestad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

SPONSORER

Metsä

Calida

prästgården

ica oxen